Beacon Clinic / 5468796 Architecture

Beacon Clinic / 5468796 Architecture

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Exterior Photography, FacadeBeacon Clinic / 5468796 Architecture - Exterior Photography, Facade, WindowsBeacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior PhotographyBeacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair+ 22

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Exterior Photography, Facade
© James Brittain

Text description provided by the architects. Beacon is a health-focused commercial building centered around a purpose-built skin clinic. The building includes three clinics [medical dermatology, aesthetic, and rheumatology] on the second floor, ground level retail units, above underground parking. Selected for its sturdier qualities, concrete is used for the base of the building [underground and above ground]while wood is used as the main source of inspiration to create a warm and welcoming space.

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Exterior Photography, Facade, Windows
© James Brittain
Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Image 18 of 22
Plans

On the street, the concrete columns appear slender in profile, supporting a veil of concrete above and delimiting the entrances to the businesses. Offset intermittently with glazing panels, the generous transparent planes engage passers-by and maximize street frontage. On the second floor, the protective concrete veil envelops the structure, created for privacy and a strong visual break, an acoustic barrier from the street and an enclosure for building users.

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Image 20 of 22
Section

Analysis of the building’s primary function – dermatology clinics require a significant amount of soft natural light for patient assessment and treatment – revealed the importance of light modulation for a variety of processes and procedures at the level of the second floor. The design evolves around different ways to bring natural light into the spaces while reducing direct exposure to sunlight and glare: a large clerestory perimeter that washes light against the light wood underfloor of the roof ; sectional balconies at the corners that softly illuminate the hallway spaces; strategically placed skylights; and a central skylight that stretches across the top two floors and pierces the parking lot with light.

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography, Facade, Windows
© James Brittain
Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography
© James Brittain

The interior centerpiece of Beacon is the multi-level skylight that allows sunlight to travel through the core of the building to the parking lot, transforming the interior experience of the building for visitors from the first point of entry. arrival. The skylight radiates into adjacent spaces 360 degrees and embodies the natural and wholesome spirit that the center represents. In the open air, tall vegetation is planned to green the column and enliven the interior life of the building.

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Image 22 of 22
Diagram

The top floor of the project features a sequence of light-filled spaces defined by a system of wooden beams that provide acoustic separation between rooms. This coffered system meets a number of functional requirements: it acts as a roof structure that allows for large spans and an uninterrupted floor plate, creates privacy through 7-foot thresholds, felt whenever the one passes under the Beacon Clinic, Calgary, Canada “egg box” structure and finally, provides a surface that diffuses light via a natural material for a warm, tranquil glow.

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography, Stairs, Windows, Table, Glass, Facade
© James Brittain
Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography
© James Brittain

Since much of the treatment experience happens horizontally in a recumbent examination chair, the typical patient perspective is from the ceiling. Replacing the pervasive acoustic tile that often characterizes these structures and their experiences was key to transforming the patient experience.

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography, Windows, Beam
© James Brittain
Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography, Windows, Handrail
© James Brittain

The arch of the wooden ceiling not only draws a flood of natural light inwards from the roof edge, but – visible from neighboring views – its appearance is iconic and slopes elegantly out of sight without compromising the spaces private hidden behind. Additionally, the high coffered ceiling combined with the mechanical system and natural air convection ensures that the warm air remains in the ceiling space while the conditioned air circulates in the lower 7 feet of the space. occupied by patients and staff to promote focused and awake conditions. Structure and light combine to create an intuitive interior flow for users and transport visitors to an elevated, bright environment.

Beacon Clinic / 5468796 Architecture - Interior Photography, Facade, Beam
© James Brittain

Comments are closed.