Community designed by Architectus is complete | Architecture & Design

Architectus, Cbus Property, Hutchinson Builders and Arcadia Landscape Architecture are celebrating the completion of The Langston, a 462-residence mixed-use tower block in Epping, Sydney’s North West.

In addition to the apartments, the area includes a two-story commercial podium and a bustling 2,750 square meter central public plaza. Architectus studied wind patterns and sightlines when fabricating the building, resulting in the floor plates of each tower (Langston Tower, Central and Oasis) being shaped like a pebble. A Sky Lounge and food court are located on the 22nd floor of the central tower, along with podium-level gardens, a wellness centre, co-working space and a 20-metre swimming pool.

“The Langston sets a new standard for apartment living in Sydney’s North West, with striking architecture complemented by high-end lifestyle amenities,” says Architectus Principal Farhad Haidari.

“Abundant hospitality, retail, social and wellness features are typically the domain of luxury apartment projects inside the CBD. Our design provides this convenience and an unparalleled suburban lifestyle for residents. To top it off, the apartments are oriented to take advantage of the exceptional 360 degree views of the Sydney city skyline and the Blue Mountains.

“It was a privilege to work on the design of such an important architectural project.”

Architectus’ interior design, led by Senior Partner Madeleine Joyce, echoes the building’s exterior form with gentle curves in the horizontal and vertical planes. The experience is visible from the moment residents enter the lobby to see a carved staircase, millwork design, and furniture selections that mimic curvaceous forms.

“We wanted residents and visitors to feel like they owned the suite of spaces provided at the Langston. They are places to live, work, play and play, but provide a sense of place,” says Joyce.

“One of the many highlights of this development is the beautifully designed curved ceiling in the residents’ living room and open kitchen, these spaces seamlessly connecting to an entertaining terrace that offers spectacular views over Sydney.”

the architect langston

Arcadia’s handling of landscape architecture has resulted in a premium public destination for the local community, adjoining a 2,100 square meter retail area. The site forms an important pedestrian link between the retail-oriented town center and the residential area to the east, with Epping railway station at the crossroads.

“Connectivity to a community is essential for new residents, so we ensured they had seamless access between common spaces in the built form, including the coworking space, a gym and a center. for children, outdoor work spaces and other amenities scattered throughout the garden areas such as a barbecue, swimming pool, playground and quiet corners,” explains Alex Longley, director of Arcadia.

“The site is on the Epping Ridgeline, 18 kilometers from Sydney CBD, and has a strong peripheral connection to its native bushland, being surrounded by two major vegetation corridors. The landscape design seeks to borrow from the character of the distant bush landscape, bringing its qualities to the heart of this development.

For more information, visit www.thelangstonepping.com.

Comments are closed.