Designing Spaces: The Wonder of Building Construction

Today’s architects are challenged to design an oasis for residential clients amid urban chaos and multiple site constraints. With plots getting smaller and oddly configured, usually surrounded by buildings on three sides, the issue of privacy becomes imperative when creating green spaces. When designing a home, architects respond to a sense of place, individual taste and spacious living while being mindful of the dynamics between members – whether joint or nuclear families. . We look at three radical buildings from 2022, where architects have innovatively responded to site limitations to design free-flowing spaces that bring the outdoors inside. The layouts – from West, North and South India – all show a tendency towards the use of vertical space with a central shaft which increases the volumetric experience of space, as much as along of the horizontal ground plane. All three designs envision embracing nature via courtyards, openings and terraces by exploring built space and exemplary use of materials and technology.

Villa KD45, Ghaziabad, Delhi NCR

Architects: Studio Symbiosis, Delhi

Site size: 11,626 square feet

Built area: 1100 11,840 square feet

The design of Villa KD45 develops in symbiosis from an oddly shaped plot, with sinuous curves of concrete literally sculpted along the triangular shaped property. The narrow end of the site overlooks the neighborhood park, and the building’s design draws its energy from the green. The clients wanted to retain three existing trees, located by chance at the entrance and rear of the triangular plot, serving as strong markers of sustainability – these become a tree experience close to the building.

Architects Amit and Britta Knobel Gupta are renowned for their energy efficiency. The two-storey exposed concrete structure plus the basement has a terraced garden, which reduces the heat from above during Delhi’s arid summers. Careful details such as recessed windows on the ground floor avoid direct glare. Deep cantilever shade to the southwest and shallow ground and terraced water features further promote cooling. Built for a shared family of eight, the building’s graceful, graceful curves incorporate a double-height living room, dining room and open kitchen that combine the two family floors into a single family living area. The expansive central space, lit by a chandelier with numerous triangulated elements, draws residents into shared experiences. The villa’s wow factor are the winding landscaped steps leading up to the terrace, reminding us of ancient hanging gardens.

*****

Plain Ties, Surat, Gujarat

Architects: Matharoo Associates

Site size: 7351 square feet

Built area: 9130 square feet

Shortlisted for the 2022 “Best Private House Design” awards in the British company Wallpaper, Plain Ties evokes that unbridled celebration typical of a Matharoo design, responding to the joy of family ties, as well as the architectural bonds that bring all its parts together — in particular, the daring spiral staircase. Set between multi-story apartments and a residential house, to find that slice of greenery, the building “turns its back on the neighborhood” and looks inward toward a leafy courtyard, while avoiding the need for any boundary walls. . Triple and double glazed windows prevent glare from the south.

An unusual feature is the moveable concrete walls along the core boundary, allowing residents to rearrange their interior space. From the use of exposed concrete, which requires little maintenance, to the innovative moveable walls, Plain Ties is designed to be durable and flexible with a futuristic outlook. Connectivity is central to the design, from its circular core to extended functions such as a clinic, gym and meditation space. The flowing volumes allow residents to see each other’s activities through the double-height spaces overlooking the central void, encouraging close interactions for all three generations of a shared family home. The sculptural quality induces a state of harmony with muted shades, hints of terrazzo, natural stone and wood and pops of bright color in the furniture.

*****

Narrow brick house, Thiruvananthapuram

Srijit Srinivas Architects

Site size: 3046 square feet

Built area: 1260 square feet

Architect Srijit Srinivas took on the challenge of building a house for a working couple and their son in an extremely narrow plot 24.6 feet wide and 128 feet long in a crowded semi-urban part of Thiruvananthapuram. The 15.7-foot-wide, 39-foot-long two-story minimalist home naturally embraces the sloping terrain of the lot, so the kitchen and dining room are lower than the living room.

The stellar exposed brick structure, which is expensive to build and requires highly specialized detailing, ensures strength and longevity. The open-plan design is key to the spacious interiors – even the mridangam workout space on the first floor has no walls to allow the music to reverberate through the house. The dining room’s double-height configuration connects to the upper floor plan and accentuates the overall visual experience of the building. Located in a surrounding area of ​​greenery, natural light comes from the sides as well as a skylight on the top floor. Louvers are designed to cool incoming air. Upon entering the home, you are greeted by a miniature oasis – an interior courtyard with planters and foliage and natural light from the skylight. In a strongly constrained plot, this purposeful spatial plan enhances the appreciation of space through the careful expansion of vertical volumes.

The author is a brand strategist with a design background from SAIC and NID.

Comments are closed.