Domesticated square apartment / the workshop Studio of nomadic architecture

Domesticated square apartment / the workshop Studio of nomadic architecture

© Tim Van De Velde© Tim Van De Velde© Tim Van De Velde© Tim Van De Velde+ 19


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    88 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: BILDHAUEREI • KUNST IM RAUM, Gebaudetechnik Andreas Otto, KD Küchenstudio, Kito Colchester, WEGA domain

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Text description provided by the architects. The urban housing condition in Berlin is mainly defined by “Altbau” and “Plattenbau”. The Atlbau is classic late 19th century architecture with high ceilings, thick load-bearing walls, and a structure of large hallways and passageways with non-hierarchical rooms. The Plattenbau is the housing block of post-war architecture, with rational and orthogonal forms. The biggest advantage of Plattenbau is that there are, in most cases, no structuring walls in the spaces, which gives the opportunity for a blank slate for a renovation.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

In this case, the apartment is in a Plattenbau, on the 4th floor of the building and at the end of the block, offering the condition of having three facades and three orientations, west, east and south.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The existing 70m2 apartment consisted of two bedrooms, a closed kitchen and a small living room, as well as about 15m2 for circulation. The main challenge of this project was programmatic: how to transform a 2-bedroom apartment into a 3-bedroom apartment + 1 office.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
Plan the color
Plan the color
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The basic process of the project was to transform the mono-functionality of the apartment into a project where there is a central and open catalyst space shaped by a series of additional programs. The result is a domesticated square, surrounded by a series of small mono-functional rooms: Entrance hall, office, intimate hallway, guest bedroom, kitchen and terrace. They all have direct access to the central place and are nourished by different interfaces and relationships.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

In parallel, and in order to square the complexity of the program, the materialities are clearly defined by three axes. The horizontal ones are mineral (grey poured concrete), the transverse ones are in wood (hashwood and mdf painted black) and the longitudinal ones are in metallic material (stainless steel, aluminum and polycarbonate).

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Comments are closed.