Street and garden apartments / rh+ architecture

Street and garden apartments / rh+ architecture

© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly+ 35

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The building is located in the 11th arrondissement of Paris on rue du Faubourg du Temple. The architecture of the Parisian suburb has a spontaneous side; the variety of contours, scales and materials forms a disparate urban landscape. This eclectic mix of shapes and styles seems to allow some freedom today. But this ignores the complexity of town planning rules and the requirements of discerning neighbours.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

On a deep and narrow plot overlooked by several neighboring buildings and formerly occupied by an abandoned building, two new constructions are planned. Rather than jump at the chance to make a grandiloquent and inappropriate gesture, we preferred a simple solution. The architectural style is deliberately sober to fit into an anarchic urban setting. The building engages in a delicate dialogue with its built environment.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly

The white main facade is stepped so that it is a continuation of the neighboring buildings, one of which is set back. On the garden side, the building is clad in solid wood modules that give it a warm, intimate and peaceful atmosphere that contrasts with the hustle and bustle of the Parisian suburb. The facades are made up of concrete blocks 20x 20cm wood, solid larch 3, 5, and 7cm thick.

Ground floor Plan
Ground floor Plan
Section
Section

These blocks are wedged to create a game of random masses and bring shadows and make the facades vibrate. On the street side, the facade is in white concrete, dyed in the mass: white is not everything, is uniform and presents traces specific to concrete “poured in place”. some parts are “hammered”, a rough texture that highlights the openings and the sloping facade, which makes the link with the setback of the neighboring building.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly

All the apartments are through to take advantage of the calm of the green space set back from the street. The building at the back benefits from this quiet atmosphere for the same reasons. The heights of the buildings have been deliberately calculated to avoid impressions of density and so that the apartments, including those on the ground floor, receive the maximum amount of sunshine. This project responds with delicacy to the question posed by the occupation of a narrow and deep plot in the very heart of a very busy district.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly

The plot, 45 meters long and 9 meters wide, is characteristic of the Parisian suburbs. The construction of two buildings separated by gardens was the most efficient in terms of ventilation, land use and views. The majority of homes have two opposite facades and a balcony or terrace. The porch and the open passage make it possible to guess the garden from the street.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The density of these two small buildings of 14 apartments, located between two gardens, is reasonable and balanced: 9 apartments on the street side, with terraces on the 3rd floor, and 5 apartments on the garden side, with terraces or balconies on all floors. . The roofs are broken to create terraces and let light into the neighboring courtyards. The courtyard of the building is quiet and airy, with very present vegetation. The bustle of the street seems distant.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Comments are closed.