Villa Béa / Véronique Descharrières + Lionel Leotardi Architecture

Villa Béa / Véronique Descharrières + Lionel Leotardi Architecture

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Exterior photographyVilla Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photographyVilla Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photographyVilla Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photography, Facade+ 20

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Exterior photography
© Philippe Roguet

Text description provided by the architects. Designed by VEDEA – Véronique Descharrières Architecte and LLA Lionel Leotardi Architecture, Villa Béa is located on a private plot in the village of Tassin-la-Demi-Lune, near Lyon, France. Like a pavilion installed in a garden, its integration into the wooded environment is accentuated by the neighboring historic buildings and the impressive century-old trees.

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Outdoor photography, Forest
© Philippe Roguet
Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Image 15 of 20
To plan
Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Image 16 of 20
To plan

The adjacent buildings surrounding the grounds of approximately 3,000 m² protect it from direct access to the public road and give the plot an isolated character. A metal enclosure borders the property boundaries and prevents direct lines of sight to the interior of the site. This allows the new house to take advantage of its intimate setting and open onto the woods.

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photography
© Philippe Roguet
Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Exterior photography, Door, Facade, Windows
© Philippe Roguet

Villa Béa is made up of adjoining rectangular volumes of 6 mx 16.5 m, organized in an L-shaped configuration. This layout emphasizes the private character of the house, in addition to reinforcing the concept of creating a house with a singular architectural reading. The architectural identity of the project is mainly attributed to its linear powder-coated steel frame, which rests on pile-type foundations in order to avoid damaging the root structures of the surrounding trees.

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photography
© Philippe Roguet
Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photography, Kitchen
© Philippe Roguet

The mechanically-welded assembly, which acts as a wide cantilever and a shading device, frees the facade from the columns and creates a protected outdoor path in front of the large glazed surfaces which offer panoramic views of the site.

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photography
© Philippe Roguet

The metal shell is clad in a uniform finish that enhances the sculptural dimension of the steel structure. This perception is reinforced by architectural details that conceal joints, mechanical equipment and lighting fixtures.

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photography, Facade
© Philippe Roguet

The main living areas such as the master bedroom, living room and kitchen are located along the glazed facades, with service and secondary areas located at the rear of the house. The false ceiling and floor surfaces incorporate a radiant thermal regulation hydraulic system adapted to the morphology and structure of the house and are also concealed in recesses in order to preserve a uniform spatial reading.

Villa Béa / Veronique Descharrieres + Lionel Leotardi Architecture - Interior photography, Facade, Windows, Handrail
© Philippe Roguet

Comments are closed.